Sopimusvuori

 

Päivi Sipilä

   ruokablogi

 

Lapsuudenkodissani leivottiin joka päivä. Koskaan en muista, että olisi ostettu valmista.

Vastaleivotun leivän tuoksu tuo vieläkin mieleeni ne lapsuuden kultaiset ruokailuhetket.
Sunnuntaina paistettu karjalanpaisti, arkipäivien keitot, karjalanpiirakat välipalana koulupäivän
jälkeen; siinä eväät tähän elämän mittaiseen matkaan ruokien maailmassa.

Sopimusvuoren dementiahoitokotiin töihin tullessani tuntui siis varsin luontevalta olla vahvasti osana
kodin ruokailuun liittyvissä asioissa. Täällä on aina kiinnitetty erityistä huomiota ruokaan; ruoan ravitsevuuteen, maistuvuuteen, ulkonäköön ja syötävyyteen. Kodin ruokailuhetket rauhoitetaan kaikille miellyttäväksi hetkeksi. Myös kodin hoitajat istahtavat syömään ruokapöydän ääreen yhdessä asukkaiden kanssa. Meillä saa ruokaa aina, kun asukas tuntee itsensä nälkäiseksi, vaikkapa keskellä yötä.

Tässä pieni jouluinen muisto: Eräs asukas huusi vuoteestaan hoitajaa klo 00.40 ja totesi, ettei
uni tule. Hän huokaisi: ”Kun olisi edes jotain hyvää”. Lupasin tuoda hänelle jotain herkkua ja asukas
pyysi samalla huomioimaan myös hänen huonetoverinsakin. Vein asukkaille suklaakonvehdit, ja kohta kurkistaessani huoneeseen näin siellä kaksi suklaista suuta leveässä hymyssä!
Omassa sydämessä läikähti mukavasti.

 Huomio ruokalistojen suunnitteluun

Ruokalistojen uudistaminen tuli ajankohtaiseksi, kun itse kävin muistihoitaja koulutuksen, jossa
piti miettiä miten omaa työnkuvaa voisi parantaa. Lähetin kirjeet jokaisen asukkaan omaisille ja kyselin heidän läheisensä ruokailutavoista, -tottumuksista ja -perinteistä sekä juhlaruoista. Sain eräältä omaiselta
käyttööni myös vuosisadan vaihteen reseptikirjan. Keräsimme listat ruuista, jotka havaitsimme asukkaille maistuvan erityisen hyvin, ja jotka olivat asukkaiden helppo nauttia.

Näiden perusteella teimme emännän kanssa 7 viikon ruokalistaehdotukset. Ehdotuksia arvioitiin yhdessä ja myös palvelusopimuksessa mainittu luomuruoka huomioitiin. Esimerkiksi käyttämämme banaanit ovat useimmiten luomubanaaneja. Joka päivä on myös tuoreita vihanneksia tarjolla.

Oman lisäyksen listoihin toi ravitsemuskoulutus, jossa ravintoterapeutti kertoi tämän hetken
uusinta tietoa. Sieltä eväänä mieleeni jäi erityisesti proteiinilisä ja rasvalisä, joka on välttämätön
ikäihmisen ravitsemuksessa. Proteiinilisän tarpeen vuoksi hankimme käyttöömme tehokkaan
tehosekoittimen, jolla saamme valmistettua herkullisia proteiinipirtelöitä.

Cashewpähkinät sekä monet muut pähkinät saadaan jauhettua tehosekoittimen ansiosta pirtelöiden joukkoon. Myös maitorahkan käyttöä lisättiin. Rasvalisän emäntä huomioi jo ruoan valmistuksessa ja puuroihin upotettavat voisilmät antavat puurolle samettisen maun. Näin ollen uudet ruokalistat ovat entistä
tarkemmat ja niiden avulla voidaan varmistaa ruokien monipuolisuus. Emäntä on tehnyt myös ohjeet eri ruokavalioihin, joita ovat esimerkiksi sappi-,hyla-, sekä gluteiiniton ruokavalio.

Kaikessa tekemässämme on vahvasti mukana rakkaus ruokaan. Olemme miettineet ruokia
asukkaiden kannalta, asukkaiden parhaaksi.

Ruoka ja sen laatu ovat olleet ihmisille tärkeitä aina. Ruoka puhuttaa ja koskettaa aina lapsuudesta
vanhuuteen asti.

”Tuoksu nenää kutittaa,
vesi kieleen herahtaa.
Vatsakin jo murahtaa,
mitä tänään tarjotaan.
Kokki kertoo, kuunnelkaa.
Niitä, näitä kaalinpäitä,
nuita, noita porkkanoita,
lanttuja ja perunoita.
Pannaan pataan kiehumaan,
sieltä sitten lusikkaan.”

Sopimusvuori_Facebookissa